Opvoeding

Het hebben van een pup is een fulltime baan! U moet de hele dag toezicht houden en de hond leren wat wel en niet mag. Honden doen stoute dingen omdat ze niet weten dat het stout is. Het is namelijk heel moeilijk om een pup te zijn. Voorbeeld: buiten bijt je op een stuk hout, dat mag, want dat hout heet ‘tak’. Binnen bijt je op een stuk hout, dat mag niet, want dat hout heet ‘tafelpoot’. Snapt u? Zo moeilijk is het voor een pup.

Vaak hoor je zeggen: “ik heb een lieve pup, maar hij luistert niet”. Nou, dat klopt dus totaal niet. Hij luistert wel, maar hij weet niet wat u zegt! Een pup kent geen taal, weet dus niet wat die klanken die uit uw mond komen betekenen. Denkt uzelf eens in zijn plaats: u staat op een station in Moskou, u luistert heel goed…… maar u heeft geen idee wat er met al die klanken bedoeld wordt!

U moet de hond dus leren:
-         ‘zit’ betekent: doe je billen op de grond
-         ‘af’ betekent: ga op je buik liggen
-         ‘hier’ betekent: kom naar me toe rennen
enz. enz.

Ga dus zo snel mogelijk met uw pup naar een cursus bij de plaatselijke kynologenclub of hondenvereniging. Daar kunt u leren hoe ú iets aan uw hond kunt leren. Zoek een cursus waar u leert het positieve gedrag van uw hond te belonen en negatief gedrag (weglopen of uitvallen naar andere honden bijvoorbeeld) te voorkomen of te beëindigen. Door iedere dag een aantal keren met de pup te oefenen en hem met iets lekkers te belonen (de Berner heeft ‘the will to eat’) zal hij snel leren. En dat is belangrijk, want uw Bernerpup groeit snel en wordt HEEL groot en HEEL sterk. Voordat hij u fysiek de baas is moet u hem dus leren netjes aan de lijn te lopen, bijvoorbeeld.

Ook een veel gehoorde vraag: “hoe moet je een pup straffen?”
Niet! U moet hem leren wat niet mag en daarbij is het woord nee bijzonder handig. Bedenk dat als er speeltjes op de grond liggen die hij mag pakken en uw schoenen staan daar ook, dat de pup niet het besef heeft dat schoenen geen speeltjes zijn. Ofwel: zorg dat alles wat de pup niet mag vernielen (telefoon, afstandsbediening, kinderspeelgoed) niet binnen zijn bereik ligt. De pup heeft geen idee van waarde, dus als hij een snipperdag heeft, pakt hij net zo makkelijk een nieuw boek als een oude krant. Aan u de schone taak dit te voorkomen. Kunt u even geen toezicht houden, zorg dan dat de pup op een plek is waar hij zichzelf (elektriciteitsdraden!) en uw spullen geen schade kan doen. Een bench is een veilige plek maar het moet geen puppengevangenis worden. En een pup is géén parkiet, dus iedere dag uren in een bench is géén leven.

Nog eentje: “mijn pup kan niet alleen zijn”.
Een hond is een roedeldier, leeft dus in een groep. Dat kan een groep honden zijn, maar ook uw gezin. Van nature kan een hond dus niet alleen zijn, maar hij kan het wél leren. Komen we weer even terug op de fulltime baan uit de eerste alinea. Voor het leren alleen zijn moet u tijd uittrekken. De pup dus steeds iets langer alleen laten, rustig opbouwen. Wat in ieder geval al een goed begin is, is dat u de pup niet de hele dag achter u aan laat lopen (mee naar de wc bijvoorbeeld). Doe rustig de kamer- of keukendeur achter u dicht om te voorkomen dat de pup u overal achtervolgt.

Gevaren voor de pup:

  • Gif. Dat lijkt een open deur, maar er zijn meer dingen giftig voor de hond dan bijvoorbeeld het ratten/muizengif /slakkengif waar je in eerste instantie aan denkt.
  • Chocola (en cacaodoppen) bijvoorbeeld bevat theobromide dat door de hond niet kan worden afgebroken en verlamming van de hartspier kan veroorzaken.
  • Druiven/rozijnen zijn ook levensgevaarlijk voor de hond, kunnen acuut nierfalen veroorzaken.
  • Paardenmest kan restanten van ontwormingsmiddel bevatten dat ook giftig is voor honden.
  • Giftige planten denk aan (Taxus, Euphorbia, Vingerhoedskruid, Goudenregen, Dieffenbachia enz. enz).
  • Overbelasting. Laat de pup rustig groeien. Ga later als hij groot is lange wandelingen met hem maken maar nu niet. Een vuistregel is: 5 minuten per maand leeftijd, dus voor een pup van 3 maanden maximaal een kwartier. De pup moet veel naar buiten voor de zindelijkheids-training, maar niet ieder bezoekje aan zijn wc-tje hoeft een wandeling te zijn. Doe dus ook geen grote strand- en/of boswandelingen, dat is een veel te zware belasting voor de pup. Als hij een jaar geweest is kunt u de beweging rustig opvoeren.
  • Sneeuw/ijs. Het eten van sneeuw (sneeuwballen vangen!) kan maag/darmstoornissen veroorzaken. Laat uw pup NOOIT op het ijs. Ten eerste is het heel slecht voor zijn gewrichten en ten tweede verdrinken er elk jaar honden die door het ijs gezakt zijn (en soms zelfs hun bazen die hen willen redden).

Na alle bovenstaande wijze raad hier nog de allerbelangrijkste: geniet van uw puppy, ze zijn zo gauw groot!

Vragen over opvoeding? Pak de telefoon, we zijn altijd bereid u verder te informeren.
Regina Uittenbogaard, telefoon: 0348-502290  (bgg. 06 – 38630730)
Gerda de Zwart, telefoon: 06 – 38630730

Of mailen via het contactformulier