Houden BS4

Dit artikel is overgenomen van de KBS Zwitserland en vertaald in het Nederlands door Dakota Languages Services

Houden

Algemeen

Waarschijnlijk is geen ander hondenras zo sterk op de mens gericht als de Berner Sennenhond.

Hij hoort daar thuis, waar mensen zijn. dat wil zeggen in huis of appartement, in de kamers waar het gezinsleven zich afspeelt. Niets is erger voor deze aanhankelijke honden dan hun bestaan te moeten slijten in een kennel of zelfs aan de ketting. Toch heeft ook de Berner Sennenhond behoefte aan een rustige plek waar hij zich kan terugtrekken als hij rust nodig heeft. Vooral kinderen moeten leren respecteren dat hij daar niet gestoord mag worden.
Houden BS1

 

 

 

 

Dagelijks gevarieerde wandelingen. Net als alle andere honden heeft een Berner Sennenhond dagelijks beweging, bezigheden en afwisseling nodig. De helaas nog steeds wijdverbreide opvatting, dat een grote tuin voldoende is voor het uitlaten, doet op geen enkele wijze recht aan de behoeften van dit ras en moet ronduit als dierkwelling worden aangemerkt. Zelfs het grootste park wordt binnen tien minuten saai, als het geen nieuwe indrukken meer kan bieden. Een hierdoor verveelde hond zal in de  loop van de tijd noodgedwongen zelf bezigheden gaan verzinnen, zoals gaten graven, bloemen en struiken uit de grond trekken, rondzwerven, voortdurend blaffen, etc. Zulke slechte gewoonten duiden er altijd op, dat de hond op een voor zijn soort onjuiste manier gehouden wordt.

Houden BS2

 

 

 

 


Knuffelen, spelen en het doen van oefeningen zorgen voor plezier.
Voor de Berner Sennenhond is het mooiste dat bestaat wanneer zijn mens zich intensief met hem bezighoudt. Meer dan enig ander hondenras houdt hij van knuffelen, liefkozen, aaien en samen ravotten. Wanneer we hem op de juiste manier motiveren, stort hij zich ook graag in een balspel of in een strijd om een”prooi”.Maar dit soort spel mag nooit te lang duren, want anders verliest hij  het plezier erin. Stop op het hoogtepunt, dan doet de ontspannen Berner Sennenhond bij  het volgende spel weer volledig gemotiveerd mee!
Houden BS3

 

 

 

 

Niets vervult de Berner Sennenhond met meer trots dan wanneer hij een taak naar tevredenheid van zijn mens heeft uitgevoerd. Zelfs degenen die geen ambitie voor de hondensport hebben, kunnen op een hondencursus speelse oefeningen leren die ze tijdens wandelingen kunnen doen: zoekspelletjes, hindernislopen, terugroepspelletjes etc.

Houden BS4

 

 

 

Voeding

Geen hekserij – maar een aantal regels moet in acht te worden genomen.
Houden BS5

 

 

 

Armenkost”, dat was het eten dat de voorouders van onze Berner Sennenhond vroeger op de boerderijen kregen. Slachtafval, groente, aardappelen en alles wat in de keuken verder nog overgebleven was. En dat was helemaal niet zo slecht. De laatste tijd is rondom hondenvoeding en enorme markt opgebloeid. Het aanbod aan specifieke voeding voor honden is zo groot dat veel hondeneigenaren onzeker geworden zijn.
Houden BS6

 

 

 

 

Slecht voedsel is er vandaag de dag niet voor honden. Daarom staat het iedere hondenbezitter vrij om te kiezen welke voeding hij zijn trouwe viervoeter aanbieden wil. Droogvoer is goed gebalanceerd en gemakkelijk in gebruik. Natvoer in blik wordt in allerlei soorten geproduceerd, in hoge kwaliteit en zonder chemische toevoegingen. Wie voldoende kennis opbouwt en de moeite niet schuwt, kan het menu voor zijn hond ook zelf samenstellen, door het te koken of als rauwe voeding klaar te maken. Berner Sennenhonden zijn over het algemeen lichtvoedig. Dat betekent, dat ze relatief weinig voeding nodig hebben in verhouding tot hun lichaamsgrootte. Soms is minder meer. U kunt uw “Bäri” beter iets te zuinig dan te royaal voeren. Meestal heeft een hond minder nodig dan op de verpakking staat aangegeven. Overgewicht heeft voor hem dezelfde slechte gevolgen als voor ons mensen: traagheid, problemen met de bloedsomloop, gewrichtsproblemen, diabetes, enz. En ook bij de hond zijn een maal aangegeten kilo’s er moeilijk weer af te krijgen. Zorg er ook voor dat uw hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. Berner Sennenhonden ouder dan drie jaar bewegen zich op eigen initiatief weinig. Ze moeten ertoe aangespoord worden. Maar bij een gevarieerde wandeling of een training in de hondenspeeltuin doen ze meteen volop mee.
Houden BS7

 

 

 

Puppy’s en jonge honden moeten ongeveer 4 tot 5 keer per dag gevoerd worden. Zelfs voor een volwassen hond verdient het aanbeveling om het voeren over twee maaltijden te verdelen. Dan zet de maag minder uit. De hond eens per week een dag te laten vasten ― wat vroeger vaak werd aanbevolen ― heeft geen zin. Regelmatig voer krijgen is beter voor een huishond. Natuurlijk moet de hond altijd vers water tot zijn beschikking hebben.

Verzorging

De vacht
Hoewel de Berner Sennenhond langharig is, is zijn vacht relatief gemakkelijk te verzorgen.  Niettemin moet die wel regelmatig verzorgd worden. Vervilt haar ziet er niet alleen lelijk uit, maar kan ook tot huidproblemen en eczeem leiden.

Puppies
De vacht van een puppy is fijn harig en wollig. Op deze leeftijd is het belangrijk om onze beschermeling aan zijn verzorging te laten wennen. Daarom moeten puppies elke dag licht geborsteld worden. Dan went hij er ook meteen aan, om overal te worden aangeraakt.
Houden BS8

 

 

 

 

Ongecastreerde reuen en teefjes
Bij ongecastreerde, gezonde Berner Sennenhonden iis de vacht zodanig opgebouwd dat er nauwelijks vervilting optreedt en het grofste vuil er vanzelf uitvalt. Niettemin is het ook hier zinvol om de vacht regelmatig, dat wil zeggen een of twee keer per week, met een roskam schoon te maken. Regelmatig kammen is vooral belangrijk achter de oren, in de hals, waar de halsband zit en aan de broek, de lange haren op de achterpoten. Dit zijn de plaatsen waar snel viltplekken kunnen ontstaan. In het voorjaar verliezen de mannetjeshonden hun wintervacht. Gedurende deze periode moet er dagelijks worden gekamd om de wollige ondervacht naar boven te halen. De vacht gaat dan mooi glanzen en in huis vliegen minder haren rond. Vrouwtjeshonden verliezen hun haar na de loopsheid of na het zogen. In die tijden is een intensievere verzorging noodzakelijk.
Houden BS9

 

 

 


Gecastreerde Berner Sennenhonden
Door het ontbreken van hormonen komt bij gecastreerde Berner Sennenhonden hun wollen ‘kinder-ondervacht” terug. Hoe ouder ze worden, hoe dichter de vacht wordt.  Gecastreerde reuen kunnen soms zulk lang haar krijgen, dat het door de hondenkapper bijgeknipt moet worden. De verzorging van de vacht kost daardoor bij gecastreerde Berner Sennenhonden wat meer. Naarmate ze ouder worden, is dagelijks kammen en roskammen nodig, om de hond er verzorgd te laten uitzien.

Houden BS10

 

 

 


Bad en douche
Honden houden van andere geuren dan wij. Daarom kan het gebeuren dat een hond zich in voor ons stinkend vuil of in een berg mest wentelt. In zon geval helpt all een nog een bad of douche! Gebruik wel een speciale hondenshampoo, die vettend is. Ook voor speciale evenementen, zoals tentoonstellingen, waar de hond op zijn best moet zijn, moeten we shamponeren. Dat moet echter twee of drie dagen voor het evenement worden gedaan, zodat het haar op de grote dag niet te krullerig is. Maar we mogen ook weer niet te veel shampoo gebruiken, want elke reiniging met zeep is een aanslag op de natuurlijke vetlaag van de huid.

Pootverzorging in de winter
Sommige Berner Sennenhonden hebben flinke plukken haar tussen de tenen. Daar aan vormen zich in de winter al  snel sneeuwballetjes. Als die  de hond storen, is het de moeite waard om ze voorzichtig weg te knippen. Als er op straat veel zout gestrooid is, moet u zijn poten thuis even afspoelen, zodat de ballen van de poten niet geïrriteerd en droog worden. Eventueel moeten de ballen van de poten ter bescherming zelfs met wat vaseline worden ingewreven.

Het gebit
Afhankelijk van zijn aanleg krijgt ook een Berner Sennenhonden met de tijd tandsteen. Vraag het maar eens aan uw dierenarts. Als het te erg wordt, moet de tandsteen door de dieren arts onder narcose verwijderd worden, om tandvleesontstekingen en het verlies van tanden te voorkomen. U kunt het ontstaan van tandsteen enigszins tegengaan door de hond te laten kauwen en knagen op botten, kauwsnacks van buffelhuid of harde hondenkoekjes.

De ogen
Tocht, graspollen in de vroege zomer of verwarmde ruimtes in de winter kunnen bij de Berner Sennenhond soms een lichte roodheid van de ogen veroorzaken. Meestal helpt dan spoelen met gekookte, verdunde melk. Ook kunnen oogdruppels op basis van Euphrasia (ogentroost) verlichting brengen. Als er dan nog steeds geen verbetering optreedt, moet u de dierenarts raadplegen.